Когато са атакувани, растенията  изпращат предупредителни сигнали, се казва в

...
Когато са атакувани, растенията  изпращат предупредителни сигнали, се казва в
Коментари Харесай

Растенията си изпращат сигнали при заплаха от вредители

Когато са атакувани, растенията  изпращат предупредителни сигнали, се споделя в скорошно изследване, оповестено в Current Biology. Те идват под формата на въздушни естествени химикали, наречени летливи органични съединения (ЛОС), които сигнализират прилежащите растения за опасност.
Това е взаимно потребно, защото приемащите сигнала растения на собствен ред също излъчват тези химически отбрани и това принуждава нахлуващия пакостник да напусне региона. Нещо повече, генетично другите растения излъчват ЛОС, които стават по-сходни, когато растенията са изложени на опасност.
„ И по този начин, те се сближават на еднакъв език или посредством едни и същи предупредителни знаци, с цел да споделят информацията свободно “, споделя Андре Кеслер, професор по екология и еволюционна биология в университета Корнел.
За Goldenrod, жанр от няколко типа цъфтящи растения от семейство астрови, е известно, че споделят посредством освобождение на ЛОС, когато са нападнати. Но към момента не е ясно какво кара растенията да отделят химикалите. Актът може въобще да не е тенденциозен, а да е непряк артикул от увреждане на листата. Но пък това може да се случва и напълно „ целеустремено ", с цел да оцелеят. 

Има две публикувани хипотези за този факт досега. Хипотезата за „ асортимент на родственици " гласи, че сигнализиращото растение индиректно се възползва от освобождението на ЛОС, защото генетично свързани растения в покрайнината имат по-голям късмет за оцеляване. Това покачва репродуктивния триумф по „ роднинска линия ". 
Хипотезата за взаимната полза гласи, че излъчващото растение директно се възползва от сигнализацията, защото превантивната химическа отбрана, стартирана от всички негови съседи, без значение дали са близки или не, води до враждебна среда, която прогонва нахлуващия пакостник.
Източник
Научете повече за цветята в брой 6/2016 година на Списание 8
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР